Welding Blog

Főoldal / Blog

A plazmaív vágás eszközei, berendezései

A plazmaív vágás eszközei, berendezései


1. Plazmavágó gép ( https://bit.ly/2Jz6QJt ) 

 

A kézi plazmavágó gépek általában kicsik, könnyűek, éppen ezért hordozható kivitelűek, így a vágás elvégzése nincs helyhez kötve.
A gép általában három fő részegységből áll:

A megfelelő gép használatával gyors, és sorjamentes vágást tudunk elvégezni. A vágógép teljesítménye, és a vágási felület minősége nagyban függ az alkalmazott vágási technológiától, a vágandó anyag típusától, továbbá a plazma-, és a vágógáztól. Fémlemezek esetén az átvágható anyagvastagság 0,5-180 mm közötti lehet. A beüzemelést, valamint a vágógép kezelését csak szakember végezheti.

 

2. Vágópisztoly

A plazmaív vágáshoz különböző formájú, kialakítású, valamint különböző részegységekből álló vágópisztolyt használhatunk, az alkalmazott vágógáz, és az üzemi körülmények függvényében. A pisztoly kritikus eleme a fúvóka. Kézi, illetve gépi vágáskor általában ugyanaz a vágófej kerül alkalmazásra, különbség a csatlakozások kialakításában, és felfogásában van.

A következőkben ismerkedjünk meg egy vágópisztoly főbb szerkezeti elemeivel.

A vágás elvégzése során ügyelni kell arra, hogy a pisztoly fejrésze a művelet alatt semmiképpen se kerüljön áramvezető kapcsolatba az áramkörbe kapcsolt darabbal, mert ekkor úgynevezett "kettős ív" keletkezik. Ez azt jelenti, hogy a plazmát generáló ív helyett az áram az elektróda, és a fúvóka közötti, nagy áramerősséggel rendelkező belső íven, a fúvókán, valamint a fúvóka és a vágandó darab közötti külső íven folyik. Ennek következménye lehet a fúvóka, valamint a pisztoly fej részének tönkremenetele. A közvetlen fémes rövidzárlatot, valamint a kettős ívképződés megakadályozására a fejbe távolságtartó-, és vezérlőelemeket építettek be.

A pisztoly része a vágófej, amelynek szintén különböző kialakításai lehetnek az alkalmazott plazmaív vágási technológia függvényében. A vágófej magába foglalja mind a plazmafúvókát, mind pedig a elektródát.

 

3. Fúvóka

 Plaza-, és a segédgáz alkalmazásától függően többféle kivitelben. A fúvóka átmérőjének csökkentésével párhuzamosan csökken a generálási feszültség, valamint nő a vágási sebesség. Ha a fúvóka hosszúságát növeljük, akkor sem a feszültség növekedésében, sem pedig a plazmaív iránytartásában sem tapasztalunk semmiféle pozitív változás 

 

4. Elektróda

Az elektróda néhány milliméter átmérőjű, katódjának kúpos geometriája szintén az adott pisztolyszerkezet szerint készül el. Az elektródánál egy nagyon fontos szempont, hogy a fúvókához képest központosan helyezkedjen el, és közöttük megfelelő villamos szigetelés legyen.

 

Forduljon hozzánk bizalommal, és válasszon termékeink közül! Vásárolja meg webáruházunkból!
 

A plazmavágó eszközök itt találhatóak az oldalunkon: https://bit.ly/2L7TtDo  

 

(Forrásként a Termikus vágás, darabolás- plazmavágás cimű jegyzetet vettük alapul.)