... mert tudjátok, a fű zöld...
...JÓVAL
.
plazmavágás

Plazmavágásról

Manapság az iparban egyre szigorúbb követelményeket támasztanak a fémek vágását illetően. Ez számos fejlesztést követelt meg a gyártóktól. A fejlesztések célja, hogy minél jobb minőségű termékeket allítanak elő.

Az ötvözetlen és gyengén ötvözött szerkezeti anyagok vágásánál már a 70-es években elterjedt a sűrített levegős plazmavágás. Az oxigén, mint plazmagáz alkalmazása a 80-as évektől elején vált ismertté. Felhasználása jelentős műszaki és gazdasági előnnyel is jár...

A plazmavágás előnye, hogy a kémiai reakciókkal járó lángvágással ellentétben a vágás sikeressége nem függ a vágandó fém összetételétől. A plazmasugár nagy kilépési sebessége következtében az ív mélyen a keletkező résbe nyúlik és talppontja fel-alá oszcillál. Közben az anyag megolvad, részben elpárolog, részben a plazmasugár nagy kinetikai energiája által kisodródik a résből.

Az eljárás lényege, hogy az ív az elektróda, és a munkadarab között alakul ki, amely aztán vágórést hoz létre, végül megtörtű énik a munkadarab szétvágása. Az ív egy fúvókából jön ki, amely réz anyagú. A fúvókából kicsapódó ív mérete függ a plazma gáz hőmérsékletétől, és a gázban mozgó részecskék sebességétől. A plazma hőmérséklete meghaladja a 20.000°C -ot, a sbeessége pedig megközelíti a hang sebességét.Mire jó a plazmavágó és a plazmavágás?

plazmavágás módszerét első sorban a nehéziparban szokás használni, ahol a szakember a plazmavágó segítségével termikus vágást hajthat végre, amit acélszerkezetek, öntöttvas szerkezetek, korrózióálló acéllemezek, réz és alumínium vázak esetében szoktak használni. 

A plazma ívvágás különbözik az egyéb termikus vágási eljárásoktól. Ha a lángvágással hasonlitjuk össze, akkor egyértelműen látható, hogy a lángvágás a vágórés anyagának elégetésével felszabaduló exoterm hőt hasznosítja, viszont a plazavágás során az összes energia külső áramforrásból származik, így minden fémhez alkalmazhatjuk, míg a lángvágás nem alkalmazható tetszőlegesen bármilyen anyaghoz.

A plazmaív vágási technológia más vágó eljárásokkal szemben, nem érzékeny a fém belső folytonossági  hibáira, és a lemezfülelet állapotára sem. 

A plazmavágás segítségével lehetővé válik ötvözetlen- és korrózióálló acélok, öntöttvasak, réz, alumínium és ötvözeteik termikus vágása. 

 

 

 

Kollégáink, igény esetén segítenek a választásban! ( info@welding2000.hu / 0036-30-4591037 )

iratkozzon fel hírlevelünkre

A hírlevélre történő feliratkozással hozzájárul ahhoz, hogy a Welding 2000 Kft elektronikus hírlevelet küldjön Önnek aktuális ajánlatairól, termékeiről, információiról. Egyúttal felhatalmazza a Welding 2000 Kft-t arra, hogy a megadott adatait a megjelölt célból bizalmasan kezelje, viszont azt harmadik félnek ki nem adhatja.

Bármilyen további adatkezeléssel kapcsolatos kérdése esetén forduljon hozzánk az info@welding2000.hu  e-mail címen vagy postai úton levélben, vagy kattintson ide.