... mert tudjátok, a fű zöld...
...JÓVAL
.
plazmagázok

A plazmaív vágás során alkalmazott gázok

Két fő fázisra tudjuk szétbontani a plazmavágás folyamatát: plazmaívgyújtási, és vágási fázis. Így a gázok is feloszthatók a gyújtásnál, továbbá a vágásnál használt gázokra.

Nagymértékben befolyásolja a vágás gazdaságosságát és minőségét a plazmagáz (vágógáz). Különböző anyagok és vastagságok, különböző gázokat igényelnek. Figyelembe kell venni a gáz mechanikai, és fizikai jellemzőit.

 

 • Argon gáz: viszonylag egyszerűen ionizálható, a gáz alacsony ionizációs energiája miatt, így gyakran használatos a plazmaív meggyújtásánál. Másodlagos-, vagyis védőgáznak nem alkalmas, mivel csak kis vágási sebességnél alkalmazható, viszont használatával jó minőségű vágási felület érhető el.
   
 • Hidrogén gáz: önmagában nem alkalmas vágógázként, viszont argonnal keverve már jó minőségű plazmagáz válhat belőle. A hidrogén redukáló hatása miatt a vágott felület oxidmentes, és sima lesz. Ez a gáz általában 150 mm-es anyagvastagságig használatos.
   
 • Nitrogén gáz: vágógázként való használata lehetőséget biztosít a vágás gyors és oxidmentes elvégzéséhez, akár vékonyabb lemezek esetén is. Hátránya, hogy a vágott él barázdált lesz, és sajnos a vágott élek párhuzamossága nem oldható meg vele.
   
 • Nitrogén-hidrogén gázkeverék: alkalmazásával biztosítható a vágott élek párhuzamossága. Alumínium, valamint erősen ötvözött acélok vágásához ajánlott.
   
 • Argon – hidrogén - nitrogén gázkeverék: jó minőségű vágófelületet biztosít. Szintén erősen ötvözött acélokhoz, és alumínium anyagokhoz alkalmazzák a gyakorlatban.
   
 • Oxigén gáz: vágógázként használják. Nagy vágási sebesség érhető el vele. Ötvözetlen, és alacsonyan ötvözött acélok vágásához kiváló.
   
 • Levegő: vágógázként ötvözetlen, gyengén-, és erősen ötvözött acélokhoz, továbbá alumínium vágásához ajánlják. A gyakorlati életben a kézi plazmaívvágás egyik meghatározó gáza, főként vékony lemezek esetén. Hátránya, hogy a levegő (mivel tartalmaz kb. 78% nitrogént) növeli a vágott felület nitrogén tartalmát. Ez a későbbi műveleteknél, például a hegesztésnél porozitást okozhat.

Anyagvastagság

Plazmagáz

Másodlagos (segéd) gáz

Jellemzők

0.5-8 mm-ig

szerkezeti acél

oxigén

oxigén, nitrogén, nitrogén és oxigén

- lézervágáshoz hasonló minőségű élek, vágási felületek

- sima sorjamentes

4-550 mm-ig

szerkezeti acél

oxigén

oxigén, nitrogén vagy levegő

20mm-ig sorjamentes felület

1-6 mm-ig

erősen ötvözött acél

nitrogén

nitrogén, nitrogén és hidrogén

kis tűrésű, sima felület, sorjamentes élek

5-45 mm-ig

erősen ötvözött acél

argon, (hidrogén), nitrogén

nitrogén, nitrogén és hidrogén

sorjamentes, sima vágott felület, 20mm-ig

1-6 mm-ig

alumínium

levegő

nitrogén, nitrogén és hidrogén

-közel függőleges vágási élek,

- érdesség, barázdált vágási felület

5-40 mm-ig

alumínium

argon és hidrogén, nitrogén

nitrogén, nitrogén és hidrogén

- megközelítőleg függőleges élek,

- sorjamentesség 20 mm-ig,

- érdesség, barázdált vágási felület érdesség

iratkozzon fel hírlevelünkre

A hírlevélre történő feliratkozással hozzájárul ahhoz, hogy a Welding 2000 Kft elektronikus hírlevelet küldjön Önnek aktuális ajánlatairól, termékeiről, információiról. Egyúttal felhatalmazza a Welding 2000 Kft-t arra, hogy a megadott adatait a megjelölt célból bizalmasan kezelje, viszont azt harmadik félnek ki nem adhatja.

Bármilyen további adatkezeléssel kapcsolatos kérdése esetén forduljon hozzánk az info@welding2000.hu  e-mail címen vagy postai úton levélben, vagy kattintson ide.